Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/492-7449

Az asszony és a szerelem
Az asszony és a szerelem
1 000 Ft

Az asszony és a szerelem

Ebben a kis gyűjteményben a francia novella néhány régi mesterének egy-egy kis elbeszélését adjuk mutatóba. És mert mesteren mindig eredeti alkotót értünk egyúttal, az itt közzétett novellák túlnyomó nagy részét a 13. század szerzőinek műveiből válogattuk ki.

Hogy miért helyeztünk kisebb súlyt a francia irodalomnak azokra a későbbi korszakaira, melyeket még szintén méltán illet meg a „régi” jelző, annak oka az, hogy az elbeszélés terén szerintünk éppen a 13. század alkotta a legeredetibbet, annyira, hogy szelleme, mint valami finom illat, a mai francia novellából is kiérezhető.

Azt mernők mondani, hogy a későbbi korszakok novellisztikus termékei abban a mértékben kisebb vagy nagyobb értékűek, amilyenben ez a régi szellem megnyilatkozik bennük.

Az értékmegállapításnak ez a módja mentsen bennünket azért a látszólagos mulasztásunkért, hogy a 14. század francia elbeszélő irodalmából még kóstolót sem adtunk.

Nem adtunk, mert ez a korszak nem tett egyebet, minthogy a régi bort felhígította és így elvette eredeti ízét és zamatát.

A következő század, a 15., egyáltalában az egész reneszánsz, újra a régi forráshoz tér vissza. Mert mindabba, ami újat alkot, beleszűri mindazt, ami a régi italt olyan nagy tömegek számára tette ízessé és élvezetessé. Mi volt ez az íz? Az élet íze. A hétköznapok sava és borsa. Az apró események édessége és keserűsége.

Az életnek abban a formában való feltálalása, mely mindenn fogyatkozása mellett is kívánatossá teszi.

Végre a teljesség kedvéért, de értékelési módszerünk megtartásával, egy-egy kis mutatót adtunk a 17. és 19. század novellairodalmából is. Mindkettőből kiérezzük az ősforrás ízeit.

Raktáron: 1 db
1 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 50 Ft
Adatok
Cikkszám:
998646
Vélemények
Nincs vélemény a termékről/szolgáltatásról. Legyen Ön az első, aki véleményt ír!